• Phone +31 (0)50 7630740
  • mail@cstg.nl
  • Friesestraatweg 13, 9831 TB Aduard

Religie & Cultuur Arrangement


Een paar jaar geleden heeft de Evangelische Omroep, bekend van televisie, een onderzoek gedaan en daaruit bleek dat Groningen de provincie is waar geloof het minst leeft. Graag laten wij u zien dat er op het gebied van Geloof en Kerk ook genoeg te zien is in Groningen. Bovendien is het Groninger land in het bezit van het mooie Nationaal Landschap “Middag-Humsterland”. Ontdek de rijke historie op het gebied van religie en cultuur in deze prachtige provincie

Dag 1:
Bij aankomst in het hotel, heeft u eerst even rustig de tijd om in te checken en uw spullen naar uw kamer te brengen, daarna begint het programma met een vroege lunch. De bustocht begint na de lunch en allereerst brengt u een bezoekje aan het kerkje van Harkema. Rondom het kerkje bevindt zich een tuin waar u doorheen kunt wandelen en ook een theehuis waar u rustig van een kopje koffie of thee kunt genieten met een stuk vers appelgebak. Later in de middag brengt de bus u naar Aduard. In Aduard zit het kloostermuseum ‘de Bernardushof’, waar u kennis maakt met het oude kloosterleven en tijdens de rondleiding en de film wordt u hier van alles over vertelt. In de middeleeuwen stond in Aduard een van de  grootste kloosters van Europa , van deze tijd zijn nog een paar huisjes bewaard gebleven en ook de abdijkerk, die dienst heeft gedaan als ziekenzaal. In zijn hoogtij dagen was het klooster groter dan het dorp nu. Het verleden wordt naar de moderne tijd gehaald, met een 3D app, die u kunt downloaden op een smartphone of op een tablet, dan kunt u met de app zien, hoe het klooster er vroeger uit heeft gezien, terwijl u door hedendaags Aduard loopt.
Aan het eind van deze beide bezoeken, wordt de ‘Monniken dag’ afgesloten met een Monnikenmaal in Hotel Aduard. De avond heeft u vrij, om zelf in te vullen.
 
Dag 2:
Na het ontbijt brengt de bus u naar de bruisende en historische stad Groningen. Hier begint de dag met een bezoek aan het Groninger museum, waar de voorstelling 500 jaar Reformatie te bekijken is, hier kunt u rustig de tijd voor nemen. Het bezoek aan het museum wordt afgesloten met een lunch, met soep een grote keuze aan broodjes. Uiteraard kunt u er ook voor kiezen om te gaan lunchen in het centrum van de stad, in een van de vele gezellig restaurantjes of op een heerlijk terras.
Na de lunch bezoekt u het grootste kenmerk van de stad Groningen, de Martini Toren, die hier bekend staat als ‘D’olle Grieze’, oftewel de Oude Grijze. De toren kunt u beklimmen, en dan kunt u genieten van de vergezichten over de stad. De Martinitoren is al in meerdere vormen gebouwd, in het jaar 900 n. C. stond er een houten kerk op de plek waar nu de Toren staat. De stenen toren staat er sinds halverwege de 16e Eeuw, maar heeft ook sindsdien nog een aantal veranderingen ondergaan. De Martini Toren zoals hij nu te zien is, staat er in deze staat sinds 1945, toen het wacht gebouw aan de voet van de toren gesloopt werd, voor 1945 was een deel van de voet van de toren niet zichtbaar. Aansluitend bezoekt u de Martinikerk, die meteen achter de voet van de Toren ligt. De imposante Martinikerk stamt uit dezelfde bouwtijd als de Toren. Na dit bezoek kunt u ervoor kiezen om te blijven eten in de stad, of om terug te gaan naar het hotel en daar te dineren.
 
Dag 3:
Een van de bekendste dorpen in Groningen, is Bourtange, een oud vesting dorp dat helemaal in vestingstijl bewaard is gebleven. Na het ontbijt neemt de bus u mee naar Bourtange, waar u de hele dag heeft om dit veelzijdige vesting dorp te bekijken. Er zijn meerdere musea in Bourtange, die u alles vertellen over het verleden van het dorp, dat zijn vorm heeft gekregen tijdens de 80 jarige oorlog die woedde van 1568-1648. U kunt de musea bezoeken, of rondwandelen door het dorp, om de vesting te bekijken. Mocht u toe zijn aan een pauze, dan zijn er meerdere plekjes waar u terecht kunt voor een kopje koffie of thee met een stukje gebak. Voor een goede lunch, kunt u terecht bij ’t Oal Kroegie. Ook vindt u in Bourtange de eerste protestantse kerk van de provincie Groningen. Aan het eind van de middag brengt de bus u terug naar het hotel, voor het diner.
In de avond kunt u ervoor kiezen om een drankje te drinken aan de bar, in de serre of op het terras. Ook kan er een quizavond, een spelletjes avond, live muziek of een andere gezellige avond georganiseerd worden.
 
Dag 4:
’s Ochtends is het alweer tijd om uit te checken, na het ontbijt kunt u rustig uw koffers halen. Op deze laatste dag brengt de bus u na het ontbijt, naar het Wierdenland museum in Ezinge. In het museum kunt u de interessante tentoonstelling bekijken over de opgravingen rondom de wierde van Ezinge en wat voor vondsten er allemaal uit de grond zijn gehaald. Ook is er een informatieve film over het ontstaan van de wierde en het gebruik en nut van de wierde. Nederland is altijd in strijd met het water, daarom zijn deze grond verhogingen, of wel wierden, gemaakt. Op de wierde van Ezinge staat de oude kerk nog, met daar omheen de opgravingen. Door een gids wordt u eerst rondgeleid door het museum en daarna meegenomen naar de wierde, de kerk en de opgravingen. In het museum of in het dorpje kunt een lunch genieten, voordat de bus u weer terug brengt naar huis.
 

The World is a book, and those who do not travel read only a page