• Phone +31 (0)50 7630740
  • mail@cstg.nl
  • Friesestraatweg 13, 9831 TB Aduard

Historie van het Westerkwartier


Welkom in het Westerkwartier!


Voor niet iedereen is het Westerkwartier even bekend, toch is dit een van de drie oudste Ommelanden van de stad Groningen, het Westerkwartier bestaat dan ook al zeker sinds de 13e eeuw, en was onderdeel van het Groningen dat zich toen aansloot bij de 7 Gewesten der Nederlanden. Toen bestond de provincie uit de Stad en de Ommelanden, deze ommelanden zijn Hunsingo, Fivelingo en het Westerkwartier, deze drie ommelanden zijn ook nog steeds vertegenwoordigt in het wapen van de provincie. In het Westerkwartier ligt het gebied van Middag Humsterland, dit is het oudste cultuurlandschap van Nederland! Ook stond het grootste klooster van Noord Europa ooit hier in het Westerkwartier. Tegenwoordig kenmerkt het landschap zich vooral door de kronkelverkaveling en een open en weids karakter, men ziet dus vooral weilanden in het gebied, maar zonder de historie, de wierden en het klooster had het gebied er heel anders uitgezien.

In Aduard kunt u het oude klooster nog ervaren, dat vroeger van hieruit bestuurt werd en een groot deel van de provincie besloeg. Met een rondleiding en het gebruik van een 3D app kunt u zich een beeld vormen, van hoe het oude klooster eruit heeft gezien.
Ook zijn er nog meerdere Borgen te vinden in het gebied, de twee bekendste in het gebied zijn de Fraeylemaborg en Nienoord. Borgen zijn oude buitenhuizen van de oude adel, maar door de jaren heen hebben ze meerdere functies gehad. Op het hoogte punt waren er zeker 180 borgen te vinden in Groningen, de meeste hiervan bestaan niet meer, omdat het onderhoud aan de borgen te duur werd.

Het Westerkwartier lijkt misschien vlak en eentonig, maar schijn bedriegt hier echt! Er is van alles te beleven in het gebied, oud & nieuw komen hier samen en beiden zijn zichtbaar. Hieronder kunt u verder lezen over het ontstaan van het gebied en de beknopte historie van zowel het Middag Humsterland, als van het klooster en de borgen. Kijkt u rustig verder rond op onze website, wij vertellen u graag over de activiteiten, de natuur en culturele festivals in de omgeving. Komt u naar het Westerkwartier, er is hier altijd wat te beleven en wij van Countryside Tours Groningen nemen u graag mee naar dit prachtige gebied!
 

The World is a book, and those who do not travel read only a page