• Phone +31 (0)50 7630740
  • mail@cstg.nl
  • Friesestraatweg 13, 9831 TB Aduard

Natuur

Ontdek het veelzijdige Lauwersmeergebied

 
Nationaal Park Lauwersmeer nu officieel Dark Sky Park

Het Nationaal Park Lauwersmeer is door de International Dark Sky Association (IDA) officieel uitgeroep en tot Dark Sky Park. Een Dark Sky Park is een gebied waar het donker is, waar de duisternis behouden blijft en waar bezoekers 's nachts welkom zijn om die duisternis te beleven en de sterrenhemel te zien. De benoeming voor het Lauwersmeer is bijzonder, omdat Nederland een van de landen is met de meeste lichtvervuiling ter wereld. 
 

Vogelparadijs

In vroegere tijden stroomden zoet en zout water in elkaar over in de Lauwerszee. Angst voor overstromingen leidde in 1969 tot de bouw van een dam. Op de vroegere zeebodem ontstond een prachtig nieuw landschap, een echt vogelparadijs. De natuur in het Lauwersmeer is zo bijzonder dat het gebied is aangewezen als Nationaal Park. Ongeveer 2000 hectare van het Lauwersmeer bestaat uit open water. Dit vormt een perfecte drinkplaats en een veilige slaapplaats voor de vele duizenden ganzen die hier overnachten. Het diepere, open water is vrij toegankelijk voor publiek. Echter zijn de uitlopers afgeschermd om de bijzondere wildernis van dieren in dit park te beschermen.
 

De wadden, een wereld tussen eb en vloed

 
Sinds juni 2009 behoren de Waddenzee tot UNESCO Werelderfgoed. De combinatie van de open horizon, de grenzeloze lucht die zich boven de Waddenzee uitstrekt en de natuurlijke overgang tussen wadplaten en de zee maakt een bezoek aan de Wadden tot een bijzondere ervaring.
 
Op de Waddenzee wisselen eb en vloed elkaar elke zes uur af, waardoor het landschap van moment tot moment verandert. Een uitgebreid stelsel van geulen wordt afgewisseld door drooggevallen zandplaten. Deze variatie aan landschappen maakt de Waddenzee tot een uniek leefgebied voor meer dan 10.000 vaak zeldzame plant- en diersoorten, wat een uitzonderlijk grote voedselrijkdom voortbrengt. Daarnaast is het een onmisbare tussenstop voor miljoenen vogels tijdens hun trektocht. 
 

Borkum

Het Duitse eiland Borkum is het westelijkste en tevens het grootste van de Oost-Friese Waddeneilanden. Het unieke Borkumse open zeeklimaat staat voor wind, zon en zeewater met een hoog jodiumgehalte. Het werkt als een kuur in een zoutwaterbron. Een absolute aanrader voor onze gasten met allergieën. Borkum is het beste te verkennen met de fiets. Tevens is het mogelijk om gebruik te maken van de Dünenexpress, de oudste smalspoor trein van Duitsland (120 jaar!). Het eiland heeft veel te bieden, van wadlopen tot zeehonden spotten of geniet van de prachtige witte zandstranden onder het genot van een verkoelend drankje.
 
Een bezoek aan Borkum is zowel geschikt voor één – als meerdaagse trips.
 

 

Flora en fauna

 
De uitgestrekte landerijen met aardappelen en bieten zijn kenmerkend voor het Noorden van Groningen. Maar het Groninger land heeft veel meer te bieden dan dat. Breng een bezoek aan één van de bossen in het zuiden van provincie of ontdek de natuur vanaf het water.
 

De wildernis van het Noorden

Naast de vele vogelsoorten, biedt het Groninger land een perfecte broedplaats voor (steen)uilen. Natuurboerderij Lammerburen is de oudste broedplaats voor deze uilen. Een bezoek aan deze boerderij is een perfecte manier om kennis te maken met de veelzijdige flora en fauna van Groningen.  
 

The World is a book, and those who do not travel read only a page